Ωτοπλαστική στα παιδιά

Η ωτοπλαστική γίνεται για να επαναφέρει τα πεταχτά αυτιά στην κανονική τους ανατομική θέση. Στα παιδιά μπορούμε να επέμβουμε χειρουργικά μετά από την ηλικία των 5 ετών.

Πολλοί γονείς σήμερα είναι αρκετά ενημερωμένοι και θέλουν να διορθώσουν το πρόβλημα των πεταχτών αυτιών των παιδιών τους πριν πάνε στο σχολείο με σκοπό να αποφύγουν τα πειράγματα των φίλων τους. Βέβαια μετά την ηλικία των 5 ετών δεν υπάρχει περιορισμός ηλικίας για την επέμβαση.

Στις ηλικίες από 5-12 ετών ακολουθούμε ένα πρωτόκολλο με την συνεργάτιδα μας αναισθησιολόγο με αποτέλεσμα τα παιδιά να μην θυμούνται τίποτα από την όλη διαδικασία.

Ωτοπλαστική στα παιδιά
Δείτε τον Δρ Νώντα καποσίτα σε συνέντευξη στο Ευρωπαικής εμβέλειας Focus Web TV να αναλύει την διαδικασία που ακολουθεί στις περιπτώσεις των πεταχτών αυτιών στα παιδιά καθώς επίσης πως τα παιδιά βιώνουν τα πειράγματα των φίλων γιατί η επέμβαση πρέπει να γίνεται στην προσχολική ή στην σχολική ηλικία και γιατί οι γονείς δεν πρέπει να φοβούνται την επέμβαση όταν γίνεται απο έμπειρα χέρια.

Η τεχνική μας

Στηρίζεται:

  1. Στην αξιολόγιση του προβλήματος του κάθε παιδιού.
  2. Η επέμβαση τροποποιείται ανάλογα με το τι θέλουμε να διορθώσουμε στο πτερύγιο και σε ποια σημεία πρέπει να επέμβουμε.
  3. Η αφαίρεση του δέρματος από το πίσω μέρος προσχεδιάζεται ανάλογα με το πόσο θέλουμε το πτερύγιο να γυρίσει προς τα πίσω. Παράλληλα σχεδιάζουμε εάν απαιτείται και διόρθωση στο λοβίο.
  4. Η χειρουργική στον χόνδρο γίνεται με ειδικά ξέστρα στην πρόσθια επιφάνεια του χόνδρου και τα ειδικά διαφανή ράμματα μπαίνουν όπου χρειάζονται κάθε φορά (δείτε το βίντεο πιο κάτω)
  5. Το δέρμα κλείνεται με εσωτερική ραφή
  6. Τα αυτιά καλύπτονται με ένα επίδεσμο για 2 ημέρες.
  7. Το πλύσιμο των μαλλιών επιτρέπεται την 2η ημέρα
  8. Τα αυτιά αφήνονται ελεύθερα μετά την 2η ημέρα.

Ανάλυση της τεχνικής μας

Η επέμβαση ξεκινάει με την αφαίρεση μιας λουρίδας λεπτής δέρματος από την οπίσθια επιφάνεια του αυτιού. Κατόπιν η πρόσθια επιφάνεια του χόνδρου ξύνεται με ειδικό ξέστρο ούτως ώστε να μπορέσει να γυρίσει προς τα πίσω.

Σε ειδικά σημεία του χόνδρου τοποθετούνται ειδικά διαφανή μη απορροφήσιμα ράμματα για να μπορέσει να διπλώσει ο χόνδρος. Με αυτό τον τρόπο γυρίζει το αυτί πιο πίσω προς το κεφάλι και παράλληλα δημιουργείται η ανατομία της ανθέλικας. Το δέρμα στην πίσω επιφάνεια κλείνει με ράμματα και η επέμβαση τελειώνει με μια ειδική επίδεση.

Δείτε την τεχνική μας σε βίντεο.

 

Μετά την επέμβαση

Όλα τα παιδιά φορούν μια επίδεση στα αυτιά για 48 ώρες. Μετά την αφαίρεση του επιδέσμου μπορούν να κάνουν μπάνιο.

Όλα τα παιδιά παίρνουν προληπτικά αντιβιοτικά και τα παυσίπονα που χρειάζονται είναι της τάξης του Depon,η Ponstan.

Μετά την αφαίρεση του επιδέσμου μερικά παιδιά μπορούν να έχουν μερικές εκχυμώσεις στα αυτιά που υποχωρούν γρήγορα.

Η επάνοδος στις δραστηριότητες για τα παιδιά γίνεται άμεσα μια και έχουν καλύτερη και γρηγορότερη ανάρρωση από τους ενήλικες. Λέμε στους γονείς να προσέχουν λίγο τα παιδιά μην τραυματίσουν τα αυτιά και μετά στους δασκάλους να τα προσέχουν μην τα χτυπήσουν. Η τομή στο πίσω μέρος του αυτιού εξαφανίζεται σχετικά γρήγορα.

Περισσότερα στο www.oto-plasty.gr